Pe 24 februarie 2022, Rusia începea invazia Ucrainei în contextul conflictului care data încă din 2014. Până acum, în doi ani și jumătate, au murit sute de mii de soldați de ambele părți și zeci de mii de civili, în cel mai mare conflict european după Al Doilea Război Mondial. În plus, cu peste 8 milioane de ucraineni părăsind țara, s-a creat cea mai mare criză a refugiaților de la același eveniment istoric major până în prezent.
Încă din februarie 2022, FIFA și UEFA au exclus Rusia din fotbal. Atât la nivel de echipe naționale, cât și la nivel de reprezentare a cluburilor în competițiile continentale. Dar cum arată fotbalul în Rusia lui Vladimir Putin după toate acestea? Care e impactul asupra competiției interne și ce s-a schimbat în urma sancțiunilor?
ProSport te invită într-un reportaj incomod care evidențiază chipul straniu, poate, dar sigur greu de acceptat al fotbalului printre politică și război în zilele pe care le trăim.
Când Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, în februarie 2022, se afla în plină desfășurare ediția 2021/2022 din campionatul pe care avea să îl câștige Zenit St. Petersburg. În urma sancțiunilor UEFA și FIFA, au venit măsuri menite să protejeze interesul fotbaliștilor străini legitimați la acel moment în această ligă.
Mai exact, FIFA a anunțat pe 7 martie 2022 că jucătorii străini își pot rezilia unilateral contractele, până la 7 iunie 2022, și să semneze cu cluburi din afara Rusiei până la această dată. Efectul?
Au plecat nume precum georgianul Khvicha Kvaratskhelia (foto jos), polonezul Gregorz Krychowiak sau croatul Filip Uremovic, toți de la Rubin Kazan, gruzinul Luka Gagnidze (Dinamo Moscova) ori suedezul Pontus Almqvist (Rostov).
Practic, au profitat de oportunitatea UEFA refuzând să mai activeze în liga țării considerate agresoare un număr de 34 de jucători. Din totalul de… 182 de fotbaliști străini! Mai puțin de un sfert! Semn că pozițiile înflăcărate pe social media sunt una, iar banii consistenți din contracte sunt… alta! Iar balanța cântărește mai mult spre cei din urmă…
Au rămas, spre exemplu, la Zenit Sankt Petersburg brazilianul Malcom, venit de la Barcelona (foto jos), și conaționalii său Wendel și Claudinho (jucătorul sezonului în liga rusă 2021/2022), fotbaliști de zeci de milioane de euro. Dar și stoperul croat Dejan Lovren, sosit în Rusia de la Liverpool.
Nigerianul Victor Moses, ex-Chelsea sau Inter Milano, a rămas la Spartak Moscova. La fel, francezul Wilson Isidor (Lokomotiv Moscova, astăzi la Zenit), crescut de Monaco, ori polonezul Rybus și uruguayanul Laxalt.
Mijlocașul român Eric Bicfalvi, 36 ani, activează din 2016 în fotbalul rus, la Tom Tomsk iar din 2017 la Ural Yekaterinburg, club cu care a retrogradat în vară din prima ligă rusă.
Următorul sezon din fotbalul Rusiei, început și desfășurat în totalitate pe fondul conflictului militar din Ucraina, a fost cel 2022/2023. O ediție în care s-a introdus sistemul Fan ID pentru accesul suporterilor la meciuri. În ciuda protestele masive din partea ultrașilor, finalmente s-a ajuns la aproape 1 milion de suporteri înregistrați.
Tot 16 echipe la startul competiției interne, campioană a devenit tot Zenit Sankt Petersburg, câștigătoarea Supercupei Europei 2008 (foto jos).
Iar dacă vă imaginați că stranierii s-au oprit din transferuri spre Rusia, vă înșelați! Nu doar fotbaliști din America de Sud au continuat să sosească în liga rusă, presupunând că vorbim de jucători reprezentând țari mai depărtate geografic și, poate, afectiv de războiul din Europa de Est. Ei bine, fluxul dinspre țările europene și campionatele tari a rămas unul solid!
Iată ce campionate, exemplificativ, au părăsit fotbaliștii în sezonul 2022/2023 alegând cluburi din Rusia:
În sezonul recent încheiat, 2023/2024, între antrenorii prezenți în campionatul Rusiei i-am regăsit activi, dincolo de stranierii din teren, pe spaniolul Robert Moreno (foto jos), fost selecționer al Spaniei și tehnician la Monaco. Ajuns la Sochi! Dar și pe conaționalul său David Deogracia, la FC Orenburg.
Că tot vorbim de antrenori, pe toată durata celor doi ani și jumătate de război, a mai lucrat în Rusia spaniolul Guille Abascal, la Spartak Moscova, semnând în iunie 2022, la patru luni după invazia Ucrainei. Acum e antrenor la Granada. La fel, neamțul Jozef Zinnbauer, ex-Hamburger SV, a preluat Lokomotiv Moscova. Iar ibericul Pep Clotet semna în martie 2023 cu Torpedo Moscova.
În acest moment, în sezonul 2024/2025, abia început, îi avem pe cehul Marcel Licka (Dinamo Moscova), sârbii Sasa Ilic (Nizhniy Novgorod) și Dejan Stankovic (Spartak Moscova), spaniolii Franc Artiga (Khimki) și David Deogracia (Orenburg).
Ce îl poate face pe un fost mare jucător în Serie A, la Inter Milano și Lazio, precum Dejan Stankovic (foto sus), după experiențe ca tehnician la Steaua Roșie Belgrad, Sampdoria Genoa și Ferencvaros, să aleagă Rusia? Un campionat blocat spre cupele europene, spre performanța continentală? Răspunsul poate veni dinspre un detaliu semnificativ. Și-a achitat singur clauza de reziliere cu Ferencvaros, 200.000 de euro!
În ciuda eforturilor financiare cauzate de război, dincolo de sancțiunile UEFA și FIFA, cu toată imaginea șubrezită la nivel global, fotbalul rus din competiția internă… a cam rămas la același nivel și în aceleași standarde! O concluzie poate neașteptată, dar cu argumente.
Spre exemplu, în sezonul 2021/2022, în mijlocul căruia a început invazia Ucrainei, valoarea totală de piață a fotbaliștilor din campionatul Rusiei era de 1,13 miliarde euro. A scăzut ediția următoare la 0,92 miliarde euro, dar a revenit la 0,99 miliarde euro pentru sezonul 2023/2024!
Mai mult decât atât, valoarea medie de piață a unui fotbalist din liga rusă este acum, în sezonul abia început, 2024/2025, de 1,93 milioane euro. Peste 1,86 milioane euro cât era în sezonul 2021/2022! Semn că fotbalul merge mai departe, în acord cu fluxul financiar, talentele autohtone cresc în ciuda lipsei de expunere în cupele europene ori la nivel de națională, iar străinii de valoare încă sosesc, după cum povesteam mai sus!
Și nu e totul. Spre exemplu, media de spectatori în campionatul rus a crescut considerabil. Sezonul trecut au fost 11.862 de fani la o partidă, în medie, o creștere cu aproape 20% față de sezonul anterior, 2022/2023, când valoarea era de doar 9.462 suporteri!
Credeți că a existat un embargo vest-european la nivel de implicare în fotbalul rus? Nicidecum! Pentru campionatul în curs de desfășurare, 9 din cei 16 furnizori de echipament pentru prima ligă a Rusiei sunt companii din Germania și Spania!
Imaginea lor e pe tricourile formațiilor din campionatul rus și contractele curg fără vreo problemă:
În acest moment, din cei 438 de fotbaliști legitimați la cele 16 echipe din prima ligă a Rusiei, 165 sunt fotbaliști străini. Aproape 40%. Cele mai bine reprezentate țări la acest capitol sunt Brazilia (27), Serbia (13), Argentina (11), Belarus (9) și Armenia (7).
În această vară, Spartak Moscova a plătit 14 milioane euro celor de la River Plate pentru atacantul argentinian Esequiel Barcos. Alte 5 milioane de euro pentru brazilianul Marquinhos de la Ferencvaros. Iar unul dintre atacanții de top din La Liga, Willian Jose de la Betis Sevilla, a ajuns tot la Spartak (foto jos). Motivul? Câștigă în Rusia…145.000 de euro pe lună!
ȚSKA Moscova l-a luat, liber de contract, pe Sekou Koita, ex- RB Salzburg, cotat la 4 milioane de euro. În vreme ce Krasnodar a cumpărat de la Sao Paolo un stoper, Diego Costa, cu 7,5 milioane euro.
În mod cert, banii explică totul. De ce un fotbalist olandez brecum Bijl pleacă de la Emmen spre Krylia Sovetov, de ce francezul Nyamsi lasă Strasbourg și Ligue 1pentru Lokomotiv Moscova, de ce spaniolul Dani Fernandez părăsește Racing Santander pentru Khimki FC. Atenție, fără vreo șansă să joace în cupele europene!
Top cei mai scumpi străini din liga Rusiei azi (milioane euro):
Descoperă AICI povestea dinamovistului care a stat la masă cu Vladimir Putin!
Credit foto: fcdm.ru, spartak.com, fifa.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER